Ervaringen eigen website bouwen: starters en ondernemers

23 feb, 2020

Als starter of ondernemer een eigen website bouwen: de ervaringen

Of je nu als zelfstandig ondernemer net gestart bent of al jaren meedraait met een MKB, dan kan het zijn dat je overweegt om zelf een website te bouwen voor je onderneming. Het zijn namelijk vaak de starters die twijfelen tussen uitbesteding of zelf bouwen, omdat er meestal gewerkt moet worden met een kleiner budget. Maar wat is de beste keuze? Er worden online tal van zelfcursussen aangeboden voor onder andere het bouwen van een WordPress website. Daarnaast zijn er vele aanbieders die roepen dat je vrijwel gratis een website kan laten maken. Klopt dit eigenlijk wel en wat zeggen de ervaringen? Daarnaast zullen er ongetwijfeld nog vele andere vragen door je heen gaan:

  • Wat is goedkoper? Zelf een website bouwen of toch laten maken?
  • Hoe lang duurt het bouwen van een website, wat kost de meeste tijd?
  • Kan ik überhaupt zelf wel een goede professionele website bouwen?
  • Wat komt er kijken bij een goed webdesign?
  • Welke aanbieder is nu het beste en waar moet ik op letten?

 

De realiteit: kosten en tijd voor het bouwen van een eigen website

Iedereen weet dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. De valkuil voor vele ondernemers bij het bouwen van een eigen website is dat het geld lijkt de besparen. Echter kost het bouwen van een website in de praktijk vaak veel meer tijd dan je denkt. Deze kostbare tijd kun je logischerwijs ook in je eigen onderneming steken.

Als je geen ervaring hebt met het bouwen van een website dan kun je zelfs met een vaste websitebasis nog onwijs veel tijd kwijt zijn aan het uitzoeken van alle functies en mogelijkheden, ongeacht wat verschillende partijen je doen geloven. Daarnaast is het dan ook maar afwachten of je eindresultaat, zoals het webdesign, naar wens is én goed genoeg werkt voor jouw doelgroep.

 

Gratis of binnen één dag een volledige website

Oké, dan maar misschien niet volledig zelf een website bouwen. Maar waar zal ik dan wel voor gaan? In Nederland heb je ruime keuze in tal van marketing-, webdesign- en reclamebureaus. Als je echter op zoek bent naar een goedkopere optie dan kan het zeer aantrekkelijk zijn om een aanbieder te kiezen die je tegen een lage prijs van alles belooft; van een gratis website tot binnen één dag live.

Klinkt het te goed om waar te zijn? Waarschijnlijk wel als je bedenkt wat je er mogelijk voor moet inleveren. Vaak zijn deze websites een eenheidsworst en niet op maat gemaakt met jouw visie in het achterhoofd. Daarnaast kun je bij deze spelers ook erg als nummer behandeld worden. Een website is een belangrijk visitekaartje van je bedrijf en misschien wel de spil van je onderneming. Zonde als je, tegen welke prijs dan ook, hier zelf weinig onderscheid in kan maken of te veel op gaat besparen.

 

Bouw direct een goede website en niet half: de kleine regels

Als je bereid bent om toch wat geld te investeren in het bouwen van een website, laat het dan ook gelijk goed doen. Met de hedendaagse concurrentie en technologie moet een goede website tegenwoordig aan veel verschillende eisen voldoen zoals een hoge gebruiksvriendelijkheid, goede huisstijl met duidelijk logo’s, professionele foto’s, eigentijds webdesign, responsive layout en nog veel meer.

Zoek daarnaast een bureau die bij je past en daarnaast ook jouw visie goed kan verwezenlijken. Vaak zijn lokale kleinere bureaus of eenmanszaken goede opties. Zij bouwen meestal de volledige website op maat met alle toebehoren, doen dit in aanzienbare tijd en kunnen genoeg aandacht aan jouw visie besteden. Er zijn dikwijls ook korte lijnen in communicatie waardoor je ook veel kan sparren over bijvoorbeeld het design. Ze hebben daarnaast ook vaak lage standaardtarieven voor een kwaliteitsproduct, juist omdat ze geen monopolie hebben.

Zelf een website bouwen of toch uitbesteden?

Uit ervaringen kunnen we concluderen dat het meer geld en zeker tijd kan besparen als je de bouw van je website uitbesteedt, zeker als je hier zelf weinig ervaring in hebt. Echter wil je ook niet bestolen worden door een slecht product te krijgen. Kies daarom voor de juiste balans tussen het budget dat je wil besteden en hetgeen wat een bureau voor jou kan bieden.

Kleine lokale bedrijven kunnen zeker voor startende en kleine ondernemers de beste optie zijn. De kans is dan groot dat je een goede eigentijdse website krijgt, binnen een kort tijdsbestek én aan het einde van de rit veel tijd en geld bespaart.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor een samengesteld pakket voor een complete website op maat.

Related Articles

Huisstijl laten ontwerpen

Huisstijl laten ontwerpen

Unieke identiteit Een unieke huisstijl komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Zeker als het een sterk merk betreft. Toch is dat vaak juist de aanleiding zijn om dit intensieve traject aan te gaan. Wij kunnen voor uw merk of bedrijf een unieke identiteit...

Lees meer